KasteL's blog: Κόψιμο σκηνών (AVI-MPEG) με το VirtualDub
  •  
  • Κόψιμο σκηνών (AVI-MPEG) με το VirtualDub





    Τα προγράμματα που θα χρειαστούμε είναι:

    ή
    ή


    Σε αυτό τον οδηγό θα δούμε πως μπορούμε να κόψουμε σκηνές από ταινία (αρχεία avi ή mpeg).


    Καθώς επίσης το VirtualDub δεν μπορεί να διαχειριστεί σωστά αρχεία με μεταβαλλόμενο bitrate στον ήχο (VBR audio files), με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται ασυγχρονισμός εικόνας και ήχου. Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιούμε το Vdub mp3 freeze.



    Αφαίρεση σκηνών:


    Ανοίγουμε το VirtualDub, πάμε File>Open Video File, βρίσκουμε και επιλέγουμε το αρχείο που μας ενδιαφέρει



    Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να μάθουμε τα κουμπιά που θα χρησιμοποιήσουμε για να ολοκληρώσουμε την εργασία . Στην παρακάτω εικόνα θα δείτε αναλυτικά τις καρτέλες Edit (1) και Go (2), τις συντομεύσεις του πληκτρολογίου και τα κουμπιά που βρίσκονται στη μπάρα με τα εργαλεία.



    Για να πάμε στο σημείο στο οποίο θέλουμε μέσα στο έργο υπάρχουν πολλοί τρόποι . Ή με το να μετακινήσουμε τον κέρσορα της timeline κρατώντας πατημένο το αριστερό κουμπί του ποντικιού («χοντροκομμένη» τεχνική αλλά βοηθάει στο να βρεις στο περίπου και γρήγορα το επιθυμητό σημείο) και μετά πατώντας next ή prev. frame για να κινηθείς frame by frame, next ή prev. keyframe για να μετακινηθείς στο αρχικό κλειδί του κάθε frame ακόμα πατώντας next ή prev. scene για να μετακινηθείς στην επόμενη ή προηγούμενη σκηνή της ταινίας.

    Άλλος ένας τρόπος είναι πηγαίνοντας Go>Go To Frame (1), ανοίγει το Jump to Frame (2) που ορίζεις ακριβώς το σημείο που θες είτε από frames είτε από χρόνο. Αυτή είναι ουσιαστικά η ακριβέστερη αλλά και γρηγορότερη μέθοδος εντοπισμού σημείου μέσα στην ταινία.



    Αφού τελικά βρούμε το πολυπόθητο πρώτο σημείο, από κει δηλαδή που θέλουμε να ξεκινά το κομμάτι που θέλουμε να ξεφορτωθούμε. Πατάμε ή το κουμπί  Set Selection Start από τη μπάρα των εργαλείων (1α) ή από την καρτέλα Edit>Set Selection Start  (1β) ή το πλήκτρο Home από το πληκτρολόγιο.

    Με τον ίδιο τρόπο βρίσκουμε και το δεύτερο σημείο, εκεί δηλαδή που θέλουμε να τελειώνει το κομμάτι, που θα αφαιρέσουμε. Και πατάμε το κουμπί  Set Selection End από τη μπάρα των εργαλείων (2α) ή από την καρτέλα Edit>Set Selection End  (2β) ή το πλήκτρο End από το πληκτρολόγιο.

    Σε περίπτωση που γίνει κάποιο λάθος στα σημεία μαρκαρίσματος, μπορούμε να τα διαγράψουμε από την καρτέλα Edit>Clear selection (4) ή πατώντας Ctrl+D από το πληκτρολόγιο.

    Έχοντας πλέον ορίσει το κομμάτι που θα αφαιρέσουμε ή πατάμε Edit>Delete (3) ή πατάμε το πλήκτρο Delete από το πληκτρολόγιο και το κομμάτι διαγράφτηκε από την ταινία μας.



    Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να προχωρήσουμε στη διαγραφή επόμενων κομματιών.


    Ανάλογα μπορούν να δουλέψουν τα Copy-Paste-Cut, έτσι ώστε να επαναλάβουμε ή να τοποθετήσουμε σε άλλο σημείο κάποιες σκηνές.


    Πάμε Video>Direct stream copy (1) και Audio>Direct stream copy (2).



    Τελειώνοντας Πάμε File>Save as AVI…(1) και ορίζουμε το όνομα του αρχείου και που θα το σώσουμε (2).





    Καλή επιτυχία!






    Τον οδηγό μπορείτε να τον κατεβάσετε απευθείας από εδώ:


    9 σχόλια:

    1. eyxaristo kastel, xrimimo gia emena to dokimasa doyleyh.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    2. Φίλε μου καλησπέρα.Πρώτα από όλα ευχαριστώ γιά τον οδηγό.Το Πρόβλημά μου είναι ότι το τροποποιημένο αρχείο μου βγαίνει μέγεθος τεράστιο.Μιλάμε γιά avi με αρχικό μέγεθος 1,31gb που αφού του κόψω 1 λεπτό απ'την αρχή μου βγάζει αρχείο 137gb(!).Τι κάνω λάθος?ευχαριστώ και πάλι

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    3. Προφανώς δε χρησιμοποίησες codec στην κωδικοποίηση και γι' αυτό σου βγήκε τόσο μεγάλο.
      Πριν κάνεις save πήγαινε Video->Compression και επέλεξε τον codec DivX (προτείνεται) ή XviD που θα πρέπει να έχεις από πριν εγκατεστημένα.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    4. Μάλλον δεν διάβασες καλά το σχόλιο μου:
      "...που θα πρέπει να έχεις από πριν εγκατεστημένα."

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    5. Έχεις δίκιο.Μάλλον είναι εντάξει.Μιά τελευταία ερώτησΗ.Πάίρνει τόση ώρα?Η ταινία έχει διάρκεια 2 ώρες και 24 λεπτά,θέλω κα κόψω 1,5 λεπτό απ'την αρχή κι απ'ότι βλέπω θα πάρει γύρω στη μιάμιση ώρα.Σ΄έχω πρήξει αλλά είμαι άσχετος στο θέμα,ευχαριστώ και πάλι

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    6. Ώπα!!! περίμενε...
      Αν πρόκειται να κόψεις κάποιες σκηνές μόνο χωρίς να κάνεις κάτι άλλο δε χρειάζεται να κάνεις re-encoding.
      Απλά πήγαινε Video και τσεκάρισε Direct stream copy (αντί του Full processing mode)
      και κάνε save.
      Προφανώς δεν διάβασες σωστά τον οδηγό. Αναφέρετε ξεκάθαρα (2η εικόνα από το τέλος).

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    7. Kastel λιγο ασχετο με το αρθρο που εφραψες αλλα μηπως ξερεις πως μπορω να ενωσω 2 βιντεο σε 1;( οχι ταινιας για απλα βιντεακια λεω) δοκιμασα virtual dub hjsplit και κατι αλλα προγραμματακια και...ΤΙΠΟΤΑ..μηπως ξερεις καποιο προγραμμα;

      ΑπάντησηΔιαγραφή

    ΣΧΟΛΙΑ